Tehnicile si echipamentele de lucru hibride au fost dezvoltate plecand de la activitati sportive cum ar fi speologia sau escalada. Principalele diferente sunt ca in cadrul alpinismului utilitar se folosesc doua corzi nu una ca in disciplinele sportive.

Principiul de baza al alpinismului utilitar este ca mereu lucratorul sa fie atasat cu ajutorul hamului de lucru la doua corzi legate in puncte independente. 

Cele doua corzi independente au fiecare scopul lor.

Coarda de lucru este cea care sustine greutatea lucratorilor. Echipamentele folosite pe coarda permit deplasarea lucratorilor in ambele sensuri, in sus si in jos. 

 

Pret alpinism utilitar Timisoara

Coarda de siguranta este pentru urgente. Pe aceasta coarda este un dispozitiv de siguranta care nu este incarcat cu greutate si este folosit numai in cazuri de urgenta. Acest dispozitiv nu permite miscarea in jos pe coarda. In cazul putin probabil in care coarda de lucru se deterioreaza sau devine inutilizabila, coarda de siguranta previne caderea lucratorilor.

Fiecare alpinist utilitar primeste o instruire riguroasa privind si tehnica, dar si echipamentele folosite si este testat periodic, evaluarile fiind individuale. De asemenea, fiecare alpinist este instruit pentru a face operatiuni de salvare si pentru a acorda primul ajutor. Echipamentele utilizate sunt verificate periodic si intretinute pe baza unor proceduri de lucru stricte. La ora actuala exista mai multe organizatii independente internationale de certificare a alpinistilor utilitari. Cea mai cunoscuta este IRATA.

O echipa de lucru este de fiecare data formata din doua persoane cel putin si scopul este acela de a se supraveghea reciproc si de a se verifica reciproc. 

Un kit standard de salvari va fi disponibil pentru toate echipele de alpinisti utilitari. In cazul unor urgente kitul acesta se poate utiliza foarte usor si de asemenea se poate instala usor pentru o eventuala operatiune de salvare. Toate regulile acestea stricte au asigurat si un numar foarte mic de accidente de la inceputurile activitatii in jurul ailor 1980. Statistic, alpinismul utilitar este cea mai sigura metoda de lucru la inaltime.