Alpinismul utilitar sau lucrul in coarda are radacini milenare si este sigur ca printre primii lucratori care au urcat, coborat si au fost atarnati in franghii au fost marinarii corabiilor cu panze. Vechii muncitori in  constructii au utilizat si ei franghiile pentru mai multe operatii la inaltime, vizand in primul rand si propria siguranta. 

In ultimii 200 de ani, odata cu aparitia si cu dezvoltarea alpinismului recreativ, sportiv si de performanta, franghiile de alpinism si celelate echipamente acceptate in mod succesiv dar cu mari rezerve de etapa alpina au cunoscut o evolutie spectaculoasa pana la perfectiunea atinsa in prezent.

Ca si in alte zone ale lumii profesia de alpinist utilitar face parte integranta din vastul domeniu al lucrului la inaltime avand mai multe parti comune dar si unele aspecte divergente.

  Alpinisti utilitari Timisoara

Elementele de baza ale acestei dezvoltari au fost coarda de alpinism si teoria caderii in coarda si au ridicat continuu nivelul alpinismului utilitar catre o cat mai mare siguranta si eficienta. In tara noastra alpinismul utilitar sau industrial asa cum este numit adesea a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultima vreme cand au fost puse si bazele legale, tehnice si stiintifice ale acestor activitati si au largit domeniul de aplicare.

Acest fapt a impus ca orice alpinist utilitar sa cunoasca si sa aplice in mod frecvent in activitatea sa tehnicile moderne de lucru la inaltime precum sistemele de oprire a caderii si instalatiile pentru ridicat si transportant manuale si mecanice. Lucrul in coarda va fi utilizat in situatii deosebite precum interventiile in salvarile la inaltime, cazuri de forta majora si situatii de intemperii, finisaje finale, expertize, de catre persoanele perfect pregatite pentru cazurile acestea.

Adaptarea tehnicilor specifice alpinismului sportiv, speologiei si salvamontului la cerintele din domeniul constructiilor au fost incepute la noi in tara in anul 1989.

Dezvoltarea activitatii de lucru in coarda a condus la asocierea mai multor companii si alpinisti din Scotia si Anglia apoi de pe tot globul formand IRATA.

Aceasta asociatie profesionala a luat in serios problemele profesionale inclusiv de cele de protectie a muncii, legat de aceasta meserie si prin consiliile sale de specialitate a reglementat la inalt nivel toate aceste probleme. 

Instruirea persoanelor in cadrul IRATA se face in trei trepte de calificare, fiecare cu o durata de cinci zile, perioada de valabilitate a certificatului de instruire este de trei ani. Conditiile de selectie, instruire si de lucru sunt extrem de exigente in cadrul acesteia fapt ce a facut ca accidentele de munca sa fie cu mult reduse.