Alpinismul utilitar este o metoda de acces si de a obtine pozitii de lucru sigure pentru lucrul la inaltime ori in spatii unde accesul este dificil. Initial a fost dezvoltat din tehnicile de speologie alpina cu scopul de a obtine metode simple si eficiente cu ajutorul carora lucratorii sa poata accesa rapid si in maxim de siguranta diferite locatii dificile fara sa foloseasca schele, nacele si alte dispozitive pentru acces. 

Prima utilizare la scara larga a alpinismului utilitar a fost pentru a efectua inspectii la platformele de extractie petrol si gaze din Marea Nordului. Pe masura ce s-a dovedit valoarea acestei metode de acces, aplicatiile se dezvolta si pe uscat unde se folosesc pe o scara larga, o varietate de operatiuni de la spalarea si intretinerea fatadelor cladirilor inalte pana la reparatii, aplicatii in geotehnica si in inspectii pentru diverse structuri industriale.

 

Alpinism utilitar preturi Timisoara

Alpinistii utilitari pot sa ajunga in locuri care nu sunt in mod normal accesibile. Costurile minime in comparatie cu alte metode de acces precum si o statistica foarte buna in ceea ce priveste siguranta muncii duc la faptul ca multe companii iau in calcul folosirea tehnicilor de alpinism utilitar atunci cand realizeaza ca au probleme de acces la inaltime.

Principalele beneficii ale alpinismului utilitar sunt urmatoarele. Posibilitatile de acces sunt nelimitate indiferent de locatie si de inaltime. Alpinistii utilitari pot sa lucreze in locuri cu acces dificile si stramte, unde alte metode de acces nu pot sa fie folosite. Nu e necesar sa avem spatiul liber ori teren drept sub punctul de lucru.

Datorita eliminarii costurilor pentru pentru mijloacele fixe se ajunge la costuri totale reduse comparativ cu metodele clasice de acces.

Operativitatea maxima datorita timpilor de instalare si de dezinstalare mici.

Beneficiarul va contacta doar o firma, alpinistii utilitari asigurand accesul si executia lucrarilor. Companiile de alpinism utilitar din toata lumea pot sa asigure lucratori alpinisti cum ar fi inspectorii, curatatorii de geamuri si sudorii.

Deoarece nu sunt blocate caile de acces cu mijloace mecanizate sau cu schele nu se afecteaza deloc functionarea normala a obiectivelor pe durata lucrarilor si deranjul cauzat ocupantilor cladirilor, pietonilor sau traficului este minim.

 

Integrarea cu succes a tehnicilor de alpinism utilitar in sectoare dificile precum industria petroliera, platformele marine ori industria extractoare de gaze au intarit increderea in aceasta metoda de acces dovedind din nou ca orice lucrare poate sa fie executata eficient si in conditii de maxima siguranta.