Alpinistii utilitari curata suprafetele de sticla aflate la inaltimi ametitoare pe zgarie-nori, blocuri-turn si biserici. Datorita faptului ca sunt bine instruiti, alpinistii utilitari nu folosesc niciun fel de platforme de ridicare sau de gondole; in schimb, ei parcurg  in rapel zidurile verticale putin cate putin. 

Daca aveti nervi de otel si doriti sa deveniti un alpinist utilitar, mai intai trebuie sa completati un curs suplimentar de pregatire intr-un centru de alpinism profesional. Cu toate acestea, este important sa retineti ca alpinismul utilitar nu este o profesie sigura. Inainte de a incerca sa obtineti o o calificare in aceasta profesie, trebuie sa fi finalizat in mod ideal un program special de pregatire, de exemplu sa aveti experienta in curatarea ferestrelor amplasate la inaltime sau curatarea si vopsirea cladirilor inalte.

 

Alpinism utilitar  cele mai bune preturi

De exemplu, pentru a deveni alpinist utilitar in Germania trebuie sa parcurgeti urmatorul program ce cuprinde trei cursuri cu niveluri de dificultate diferite. Participantii incep sa cunoasca mai intai materialele de lucru si tipurile de franghii intr-un curs fundamental de cinci zile . Tot acum sunt invatate si tehnicile de salvare si dispozitiile legale. Dupa terminarea primului curs, puteti incepe deja sa lucrati ca alpinist utilitar - dar numai cu un coleg care a absolvit deja toate cele trei cursuri.

Alpinistii utilitari in devenire isi pot consolida apoi cunostintele intr-un alt curs avansat de cinci zile. In plus fata de tehnologiile orizontale de acces la coarde, ei invata, de asemenea, despre tehnici complexe de salvare, tehnici de innodare, tehnici de catarare si reguli de siguranta in timpul lucrului pe santiere. Primele doua cursuri constau in 75% exercitii practice.

Daca doriti sa va asumati responsabilitati manageriale, trebuie sa finalizati apoi un curs de formare avansata de sase zile. Aceasta instruieste participantii sa devina supraveghetor pentru alpinistii utilitari. Odata ce cursul a fost finalizat cu succes, aveti dreptul de a administra situri inalte sau de a ghida alpinistii utilitari prin proiecte.

Ce cerinte trebuie sa indepliniti?

Pentru a deveni alpinist utilitar, trebuie sa aveti cel putin 18 ani si sa aveti o forma fizica buna. Acest lucru trebuie sa fie atestat printr-un examen de sanatate profesional-medical in conformitate cu G41. Pentru cele mai multe cursuri, va trebui, de asemenea, sa fi participat la un program recunoscut de prim ajutor. Cursul de prim ajutor trebuie sa fi fost finalizat cu nu mai mult de 24 de luni in urma. Dupa finalizarea cursului fundamental, trebuie sa va creati un profil in care sa includeti detaliile dvs. personale, o fotografie de pasaport si sa atasati toate certificarile obtinute pana la momentul respectiv.

 Asigurarile de accidente nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate cu fermitate pentru durata instruirii dvs. in centrul de alpinism profesional. Ca un alpinist in devenire, nu trebuie sa va fie frica de inaltimi si sa nu suferiti de vertij.

Abilitatea de a lucra intr-o echipa este, fara indoiala, cel mai important lucru. In general, alpinistii utilitari lucreaza in perechi pentru a se asigura ca se pot ajuta reciproc in caz de urgenta.