Alpinistii utilitari curata suprafetele de sticla aflate la inaltimi ametitoare pe zgarie-nori, blocuri-turn si biserici. Datorita faptului ca sunt bine instruiti, alpinistii utilitari nu folosesc niciun fel de platforme de ridicare sau de gondole; in schimb, ei parcurg  in rapel zidurile verticale putin cate putin. 

Daca aveti nervi de otel si doriti sa deveniti un alpinist utilitar, mai intai trebuie sa completati un curs suplimentar de pregatire intr-un centru de alpinism profesional. Cu toate acestea, este important sa retineti ca alpinismul utilitar nu este o profesie sigura. Inainte de a incerca sa obtineti o o calificare in aceasta profesie, trebuie sa fi finalizat in mod ideal un program special de pregatire, de exemplu sa aveti experienta in curatarea ferestrelor amplasate la inaltime sau curatarea si vopsirea cladirilor inalte.

Tehnicile si echipamentele de lucru hibride au fost dezvoltate plecand de la activitati sportive cum ar fi speologia sau escalada. Principalele diferente sunt ca in cadrul alpinismului utilitar se folosesc doua corzi nu una ca in disciplinele sportive.

Principiul de baza al alpinismului utilitar este ca mereu lucratorul sa fie atasat cu ajutorul hamului de lucru la doua corzi legate in puncte independente. 

Cele doua corzi independente au fiecare scopul lor.

Coarda de lucru este cea care sustine greutatea lucratorilor. Echipamentele folosite pe coarda permit deplasarea lucratorilor in ambele sensuri, in sus si in jos. 

Cu singuranta ati auzit de firmele care ofera servicii de curatenie pentru birouri si pentru diferite evenimente si v-ati intrebat cel mai probabil de ce ati apela la o firma specializata in momentul in care puteti sa va faceti si singuri curatenie in birou sau cand angajatii pot oricand sa rupa din timpul lor si sa isi curete spatiul de lucru. Ar trebui sa stiti ca timpul vostru si al angajatilor valoreaza foarte mult, iar voi ar trebui sa incredintati curatenia unei firme care sa va faca biroul sa arate ca nou de fiecare data. Va prezentam mai multe avantaje. 

O firma de curatenie ofera numeroase servicii insa exista si posibilitatea ca voi sa nu aveti nevoie de toate acestea. Puteti alege sa fie curatate doar unele spatii fara sa aveti nevoie de curatarea geamurilor. De asemenea puteti sa alegeti cand sa aiba loc curatenia, in care zile si in ce interval.

Alpinismul utilitar sau lucrul in coarda are radacini milenare si este sigur ca printre primii lucratori care au urcat, coborat si au fost atarnati in franghii au fost marinarii corabiilor cu panze. Vechii muncitori in  constructii au utilizat si ei franghiile pentru mai multe operatii la inaltime, vizand in primul rand si propria siguranta. 

In ultimii 200 de ani, odata cu aparitia si cu dezvoltarea alpinismului recreativ, sportiv si de performanta, franghiile de alpinism si celelate echipamente acceptate in mod succesiv dar cu mari rezerve de etapa alpina au cunoscut o evolutie spectaculoasa pana la perfectiunea atinsa in prezent.

Ca si in alte zone ale lumii profesia de alpinist utilitar face parte integranta din vastul domeniu al lucrului la inaltime avand mai multe parti comune dar si unele aspecte divergente.

Alpinismul utilitar reprezinta o tehnica imprumutata de la expertii in speologie si alpinisti pentru a avea acces in spatiile dificile, inguste sau aflate la inaltime fara a utiliza schele si alte dispozitive de acces.

Pentru ca este o activitate profesionala care face parte din domeniul lucrului la inaltime, la o prima privire poate sa para periculos, insa, practicata corect, tehnica aceasta dispune de maxima siguranta atat pentru alpinisti utilitari dar si pentru locuitori, personal si imprejurimile casei. 

Alpinismul utilitar este o metoda de acces si de a obtine pozitii de lucru sigure pentru lucrul la inaltime ori in spatii unde accesul este dificil. Initial a fost dezvoltat din tehnicile de speologie alpina cu scopul de a obtine metode simple si eficiente cu ajutorul carora lucratorii sa poata accesa rapid si in maxim de siguranta diferite locatii dificile fara sa foloseasca schele, nacele si alte dispozitive pentru acces. 

Prima utilizare la scara larga a alpinismului utilitar a fost pentru a efectua inspectii la platformele de extractie petrol si gaze din Marea Nordului. Pe masura ce s-a dovedit valoarea acestei metode de acces, aplicatiile se dezvolta si pe uscat unde se folosesc pe o scara larga, o varietate de operatiuni de la spalarea si intretinerea fatadelor cladirilor inalte pana la reparatii, aplicatii in geotehnica si in inspectii pentru diverse structuri industriale.